Boek Dreamweaver: indeling

Webdesign met DreamweaverHet boek Webdesign met Dreamweaver bestaat uit drie delen:

Deel 1 De basis (hoofdstukken 1 tot en met 5)
Hoofdstuk 1 gaat over webdesign en websites. U krijgt een globaal overzicht van het vakgebied webdesign en u leert wat veelgebruikte technische termen betekenen, zoals client-serverarchitectuur, CSS en AJAX. Ook krijgt u een overzicht van de stappen die worden genomen voor het schrijven van het Internet Project Plan, het voortraject voor het bouwen van een website.

Hoofdstuk 2 is een voorbeeld van een Internet Project Plan (IPP). Voor een case (een website voor een viooldocente) worden alle acht stappen van het IPP doorlopen en uitgewerkt. U ziet stap voor stap hoe het IPP vorm krijgt. Van het verzamelen van informatie, de concurrentieanalyse en de vragenlijst tot het functioneel, grafisch en technisch ontwerp en de promotie van de website.

Hoofdstuk 3 gaat over Dreamweaver zelf. U leert wat over de historie van Dreamweaver en u leert wat er nieuw is in de nieuwste versie Dreamweaver CS3. De interface van Dreamweaver komt uitgebreid aan bod en het definiëren van een site in Dreamweaver wordt stap voor stap uitgelegd.

In hoofdstuk 4 leert u op een snelle manier een website bouwen met Dreamweaver. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de bestaande templates van Dreamweaver zelf en van templates die u op internet kunt vinden. Omdat u zelf geen ontwerp hoeft te maken, hebt u sneller een site gerealiseerd. Alle onderdelen van de site komen aan bod. Van het aanpassen van teksten en vormgeving tot en met het bewerken van afbeeldingen.

In hoofdstuk 5 leert u meer over de webtalen HTML, CSS en JavaScript. Als u Dreamweaver gebruikt om websites te bouwen, is het belangrijk ook kennis te hebben van de achterliggende technieken. U leert niet alles over deze talen, maar ruim voldoende om Dreamweaver goed te kunnen gebruiken.

Deel 2 De realisatie (hoofdstukken 6 tot en met 9)
In hoofdstuk 6 wordt de website van de viooldocente gerealiseerd waarvoor in hoofdstuk 2 een IPP is geschreven. Voor de realisatie wordt CSS Positioning gebruikt en de volledige realisatie wordt uitgebreid en stap voor stap beschreven.

Hoofdstuk 7 gaat over het testen en uploaden van een website. Voordat een website online kan, moet deze uitgebreid worden getest. De site moet technisch worden getest, maar ook op webstandaarden en toegankelijkheid. U krijgt in dit hoofdstuk een uitgebreid overzicht van de punten waarop u kunt testen, zowel met als zonder Dreamweaver. Als een site goed functioneert, kunt u deze uploaden. Ook dat leert u in dit hoofdstuk.

In hoofdstuk 8 leert u hoe u een website kunt onderhouden met Contribute. Ook leert u hoe u Contribute bij een klant kunt inzetten, zodat hij zelf zijn website op een eenvoudige manier kan onderhouden. Als administrator kunt u allerlei instellingen doen waarmee u precies bepaalt wat de klant wel en niet mag doen bij het onderhouden van de website.

In hoofdstuk 9 leert u hoe u Flash kunt toepassen in uw webdesignprojecten. U leert hoe u animaties maakt en hoe u een banner maakt. Ook leert u hoe u een Flash-movie invoegt met Dreamweaver.

Deel 3 Meer met Dreamweaver (hoofdstukken 10 tot en met 12)
Hoofdstuk 10 gaat over de nieuwe CSS-lay-outs van Dreamweaver CS3. U leert de verschillen tussen de vijf lay-outsoorten en u leert hoe u zelf een dergelijke lay-out toepast.

In hoofdstuk 11 leert u alles over het nieuwe Spry-framework van Dreamweaver CS3. Hiermee kunt u eenvoudig AJAX-toepassingen maken. U leert hoe u gegevens uit een XML-document dynamisch in een webpagina verwerkt. U leert hoe u de Spry-widgets van Dreamweaver gebruikt, zodat u eenvoudig mooie menu’s en allerlei in- en uitklapbare panelen kunt maken. Ook leert u hoe u met de validatiewidgets formulieren kunt valideren en leert u hoe u met Spry-effecten leuke visuele effecten maakt.

In hoofdstuk 12 worden allerlei Dreamweaver-technieken behandeld. U leert hoe u formulieren maakt met Dreamweaver en hoe u behaviors toepast. Ook leert u wat library-items en templates zijn en hoe u deze kunt gebruiken binnen uw webdesignprojecten. Daarnaast zijn er nog onderwerpen zoals het maken van een imagemap, het gebruik van het paneel History en de uitgebreide mogelijkheden van de functie Find and Replace.