§Boek Flashdesign: indeling

Flashdesign voor vormgeversHet boek Flashdesign voor vormgevers bestaat uit vier delen:

Deel 1 Beter flashdesign (hoofdstukken 1 tot en met 6)
In het eerste deel van het boek worden onderwerpen gegegven waarmee u betere flashmovies kunt realiseren. Ook staan er diverse interessante artikelen en interviews in van bekende flashprofessionals die u tientallen tips geven.

In hoofdstuk 1 leert u hoe u sneller en slimmer kunt tekenen in Flash. U leert onder andere waarom symbolen zo belangrijk zijn, hoe u uw illustraties optimaliseert en hoe u cartoonachtige illustraties maakt. Als afsluiting neemt u een kijkje in de flashkeuken van Boudewijn Danser van BDisOKE en leert u van de Media- Monks hoe u tekent in pixelstijl.

Hoofdstuk 2 gaat over het maken van animaties in Flash. Eerst behandelen we de basis en geven we u een aantal aandachtspunten. Vervolgens komt een aantal veelgevraagde animaties aan bod zoals een doorlopende achtergrond, rijdende auto’s en bewegende poppetjes. Aan het eind van dit hoofdstuk staat een interview met Dennis van de Sande van U.P! [joepie]-producties die fantastische animaties maakt in Flash, en een artikel van Sander Kessels over Flash plug-ins.

Voordat u ook maar één lijn tekent in Flash of een motion tween maakt, moet u eerst heel goed nadenken over wat u eigenlijk gaat maken. Daar hebt u een plan voor nodig. Hierover gaat hoofdstuk 3. We leggen uit welke stappen u kunt nemen om tot een projectplan te komen. Ook het projectmatig werken in Flash komt aan bod, evenals hoe u een flashmovie opbouwt en hoe u overzichtelijk en gestructureerd kunt werken. Dit hoofdstuk eindigt met een artikel van Elmer Zinkhann over hoe u gestructureerd een nieuw project kunt opzetten.

Hoofdstuk 4 gaat volledig over tekst. U leert hoe u leesbare tekst in uw flashmovies realiseert en hoe u om moet gaan met verschillende lettertypen. Ook spellingcontrole, externe tekstbestanden en scrollende tekstvelden komen aan bod. Tot slot leggen we uit hoe u HTML en CSS in Flash kunt toepassen.

In hoofdstuk 5 worden de onderwerpen afbeeldingen en geluid behandeld. U leert bijvoorbeeld hoe u op een correcte manier afbeeldingen moet importeren in Flash, hoe u gebruikmaakt van externe afbeeldingen en hoe u in Flash geluidsbestanden toepast. Dit hoofdstuk bevat ook een artikel van Lizemijn Libgott over lipsynchronisatie.

Hoofdstuk 6 is een beetje een apart hoofdstuk. In dit hoofdstuk zijn allerlei onderwerpen verzameld. U krijgt bijvoorbeeld antwoord op veelgestelde vragen, u krijgt tientallen tips en er worden enkele onderwerpen behandeld die we niet in een van de andere hoofdstukken konden onderbrengen.

Deel 2 Interactiviteit door ActionScript (hoofdstukken 7 en 8)
In het tweede deel van het boek leert u programmeren in ActionScript. In hoofdstuk 7 leert u eerst de beginselen van het programmeren in ActionScript zoals werken met variabelen, functies en controle- en herhalingsstructuren. In hoofdstuk 8 krijgt u vooral veel praktijkvoorbeelden van hoe u ActionScript kunt toepassen in uw flashprojecten. U leert bijvoorbeeld animaties maken met ActionScript, werken met objecten en het bouwen van een preloader.

Deel 3 Dynamische flashsites (hoofdstukken 9 en 10)
Het derde deel gaat over het bouwen van dynamische flashsites. In hoofdstuk 9 leert u wat XML is en hoe u een XML-documenten gebruikt in een flashsite. Ook meertaligheid in Flash komt aan bod en hoe u CSS gebruikt bij XML-documen- ten. We eindigen dit hoofdstuk met een inspirerend interview met Peter Bruggeling van FAO. Hoofdstuk 10 gaat over het realiseren van dynamische flashsites met PHP en MySQL. Eerst leert u de beginselen van PHP en vervolgens leert u hoe u een MySQL-database koppelt aan Flash met PHP. Dit hoofdstuk wordt afgesloten met een artikel van Rolf Vreijdenberger van De Pannekoek en de Kale.

Deel 4 Appendix
In appendix A krijgt u een verzameling websites die met Flash te maken hebben, zoals inspirerende flashsites, sites waar u geluidsbestanden kunt downloaden en sites met flashforums waar u uw flashvragen kunt stellen. Natuurlijk staan al deze links ook on line op deze website.