Boek Webdesign: voor wie is dit boek bedoeld?

Webdesign van concept tot realisatie border=Webdesign is een erg breed onderwerp en in dit boek komen veel aspecten aan bod. Daarom is dit boek interessant voor een brede doelgroep, van opdrachtgever tot ontwikkelaar, van informatiearchitect tot tekstschrijver. In het volgende overzicht geven we aan welke aspecten van het boek voor wie interessant zijn. We kunnen hierbij slechts enkele voorbeelden van personen geven. Als uw functie hier niet bij staat, hoeft dat niet te betekenen dat het boek niet voor u is bedoeld. Er zijn zoveel verschillende functies op het gebied van internet en webdesign te noemen, dat het onmogelijk is hier een volledige lijst te geven.

Opdrachtgever
Als u als opdrachtgever een website wilt laten bouwen, is het prettig dat u iets meer weet over het ontwikkelingsproces van een website en over de achtergronden van internet. Dit boek geeft u als opdrachtgever een overzicht. Door dit boek te lezen zult u beter kunnen communiceren met het internetprojectbureau. U zult beter mee kunnen denken en beter beslissingen kunnen nemen. Er zullen in dit boek vast wel termen staan die voor u te technisch zijn. Deze kunt u dan overslaan. Voor u is niet elk detail belangrijk, maar de rode draad die gevormd wordt door het stappenplan van het Internet Project Plan.

Projectmanager
Als u projectmanager bent van een internetproject, kunt u dit boek gebruiken als leidraad om het ontwikkelingsproces in stappen onder te verdelen om tot een goed Internet Project Plan te komen. Dit plan vormt de basis voor de verdere ontwikkeling en realisatie van de site. U zult ook veel hebben aan de vele tips die in dit boek worden genoemd. Daarnaast kan dit boek u helpen beter te communiceren met andere leden van het webteam, zoals grafisch ontwerpers en programmeurs.

Webdesigner (of webontwerper)
Het vakgebied van de webdesigner ligt bij het grafisch ontwerp (hoofdstuk 7). Maar een ontwerper moet eigenlijk overal wat van af weten, zoals de informatie die moet worden gecommuniceerd, de technische middelen die worden gebruikt en waar welke onderdelen moeten worden geplaatst en waarom. U hoeft niet alles te weten, maar met een goede algemene kennis over websites kunt u uw vak als ontwerper beter uitvoeren. Tevens kan dit boek voor u een inspiratiebron zijn.

Webontwikkelaar en webprogrammeur
Als u websites ontwikkelt in bijvoorbeeld HTML of Flash of als u een dynamische website programmeert met PHP, is het ook voor u belangrijk meer te weten over de andere vakgebieden. U kunt dan namelijk beter communiceren met de andere webteamleden en u kunt uw opdracht beter uitvoeren. Dit boek geeft u daarom de benodigde achtergrondinformatie over het voortraject, eigenlijk voordat u aan de beurt bent om uw werk te doen. Als u goed op de hoogte bent van dit voortraject, kunt u er beter op inspelen. Ook kunt u andere leden van het webteam adviseren over technische (on)mogelijkheden.

Studenten
Als u zich op de internetarbeidsmarkt wilt gaan begeven, is het belangrijk een gedegen kennis te hebben over internet en over websites. Dit boek kan u hierbij helpen. Het Internet Project Plan is een goede basis en kan bij praktisch alle websites worden toegepast. Ook krijgt u door dit boek een goed overzicht van alle aspecten die bij websites belangrijk zijn, zodat u bij een eventuele specialisatie een betere keuze kunt maken voor een bepaald vakgebied zoals informatiearchitectuur of grafisch ontwerp.

Hobbyisten
Hoewel dit boek geschreven is voor het ontwikkelen van websites voor bedrijven, zal dit boek toch veel informatie geven aan mensen die als hobby websites bouwen. Vaak zijn dit persoonlijke websites of websites voor clubs en verenigingen. Ook met deze websites moet informatie worden gecommuniceerd en het liefst op een zo prettig mogelijke manier. U kunt het Internet Project Plan daarom ook op deze websites toepassen, waarbij u dan wellicht niet op alle details in hoeft te gaan. Vooral de vele tips en voorbeelden zullen u aanspreken.

Duizendpoten
Op webdesigngebied bestaan veel duizendpoten die niet één functie bekleden. Deze mensen ontwikkelen en realiseren zelf een volledige website waarbij ze misschien enkele onderdelen uitbesteden (zoals het grafisch ontwerp of databasekoppelingen). Voor deze mensen is dit boek uitermate geschikt. U als duizendpoot krijgt hiermee namelijk een compleet overzicht van het proces dat u moet doorlopen. U kunt hiermee eenvoudiger beslissingen nemen en deze beslissingen beter beargumenteren. Ook de methoden die in het boek worden besproken (zoals de uitgebreide vragenlijst, de checklists voor concurrentieanalyse en diverse stappenplannen), zorgen ervoor dat u nog professioneler overkomt.